Vanliga frågor

Finns det några risker?

Nej, inte i något avseende. Man skall dock vända sig till en utbildad laserterapeut. Om man inte har korrekt utbildning i området är det lätt att man felbehandlar och då ger inte laserbehandlingen den effekt man önskar. Viktigt är att man behandlar med rätt antal Joule för att påskynda läkningen. Andra risker finns inte, men det är viktigt att man har en riktig diagnos – en smärta kan ju bero på cancer, tarmvred eller annat som kräver annan behandling.

 

Kan man få behandling när man äter mediciner?

Ja. Mediciner brukar inte vara negativa att kombinera med laserbehandling.

 

Hur reagerar hunden på laserbehandling?

Alla hundar reagerar inte lika på laserbehandling. Man märker i regel en reaktion inom 1 till 5 gånger. Ca 10% reagerar inte alls eller så lite att man måste konstatera att laserbehandling inte är rätt metod för de problemen.

 

Är laser doping?

Enligt Svenska Kennelklubbens Nationella Dopingreglemente punkt 7.1 är behandling med terapeutisk laser, magnet healing(Portamag), ultraljud, akupunktur, kiropraktik, artificiell UV-behandling, elektricitet, feromoner, joniserande strålning, laser, TNS (transkutan nervstimulering) och vibrationsplatta förlagd med karenstid på 7 dygn.

Enligt Svenska Ridsportförbundets dopingreglemente för häst är akupunktur, kiropraktisk och naprapatisk behandling, laserbehandling, homeopatika och TNS förlagd med 96-timmarskarens.

 

 

Vanliga frågor om laserbehandling

 

Gör det ont att få laserbehandling?

Nej, laserbehandling är avslappnande och laserljuset ger ofta en direkt smärtlindring. Många gånger är ägarna oroliga att lasern riskerar att bränna patienten/djuret. Ofta förväxlas medicinsk och kirurgisk laser. Jag jobbar enbart med medicinsk laser, medicinsk laser bränner inte. Medicinsk laser stimulerar celler att självläka samt kroppens eget immunförsvar.

 

Hur ofta och hur många gånger skall man behandlas?

Allt beror på skadans omfattning och hur patienten svarar på behandlingen. Man brukar behandla tätare i början (var 2-7:e dag) och sedan med längre intervall när läkningen kommer igång. En behandlingsomgång kan sträcka sig över 1-15 behandlingar beroende på patientens mottaglighet, på hur länge problemet funnits samt typen av problem. Kroniska problem kräver i regel fler behandlingar än akuta problem och skador.

 

 

Är laserterapi dokumenterat och beprövat?

Laserterapi är en väldokumenterat behandlingsform som använts i många år inom humanrehabilitering och inom hästrehabilitering. Inom hundrehabilitering växer behandlingsformen i samma fart som antalet lyckade behandlingar och blir alltså mer och mer populärt även inom hundrehabilitering.

 

Vart hittar jag mer information?

http://lasermedicin.org/

http://www.slms.org/

 

 

 

 

Dipl. Laserterapeut

Theres Lindström

Gefle Hundlaser

E-mail: info@hundlaser.se